Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή υγρασίας στον τοίχο ή οποία μπορεί μερικές φορές να συνοδεύεται από κιτρίνισμα στο σημείο εμφάνισης ή εάν ο σοβάς είναι η τελική επιφάνεια του ταβανιού έχει ως αποτέλεσμα το ταβάνι να “κουφώνει”, δηλαδή σαν να είναι έτοιμο να ξεκολλήσει.
Αυτό είναι σημάδι ότι η υγρασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο όπως επίσης και ότι υπάρχει αυξημένο ποσοστό συσσωρευμένης υγρασίας. Δηλαδή, νερό έχει εισέλθει από ρωγμές στους τοίχους, από έλλειψη θερμομόνωσης, υδραυλικές βλάβες, υδρατμούς οι οποίοι δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή του μαγειρέματος.
Στην περίπτωση ελλιπούς ή ακόμα και ελαττωματικής μόνωσης, τα οικοδομικά υλικά λόγω της απορροφητικής ιδιότητας τους, τραβούν με κάθετη και ανοδική πορεία την υγρασία που υπάρχει στο έδαφος.
Η υγρασία στο ταβάνι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα διότι οι επιπτώσεις της αφορούν όχι μόνο υλικές ζημιές, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες ειδικά εάν το παραμελήσουμε, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των διαμενόντων καθώς μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση βήχα, άσθματος και αναπνευστικών προβλημάτων.
Αίτια υγρασίας στο ταβάνι
Κατά τη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η υγρασία στο ταβάνι προκαλείται από πρόβλημα του πάνω ορόφου, ή της ταράτσας εάν πρόκειται για ρετιρέ. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ζήτημα στεγανοποίησης-υγρομόνωσης γιατί η υγρασία έχει βρει χώρο και προχωράει προς το ταβάνι του κάτω ορόφου ή υπάρχει επιφάνεια με στεγανοποιητική προστασία ή οποία έχει αστοχήσει λόγω κακής ποιότητα υλικών κατασκευής είτε κακοτεχνίας:
α) Στην περίπτωση του διαμερίσματος με από πάνω άλλο διαμέρισμα, όταν κάποιος σωλήνας, που περνάει κάτω από το πάτωμα σπάσει και τρέχουν υγρά, είναι αναμενόμενο στο ταβάνι του κάτω διαμερίσματος θα προκύψουν προβλήματα υγρασίας.
β) Στην περίπτωση μονοκατοικίας ή των τελευταίων ορόφων μίας πολυκατοικίας, η κακή ή η έλλειψη μόνωσης στη ταράτσα ευθύνεται πολλές φορές για την υγρασία, καθώς το νερό της βροχής εντοπίζεται σε κάποια σημεία στην ταράτσα το οποίο εισχωρεί προς τα κάτω λόγω της βαρύτητας και έτσι δημιουργούνται τα πρώτα σημάδια υγρασίας στο ταβάνι του διαμερίσματος που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.
Ακόμα, φθορά μπορεί να υπάρχει ήδη στις υδραυλικές σωληνώσεις οι οποίες διαπερνούν μέσα από το ταβάνι και αρκετές τέτοιες υπάρχουν στο μπάνιο, στα καλοριφέρ, στην κουζίνα και γενικότερα στο δίκτυο παροχής νερού του σπιτιού μας. Αυτό συμβαίνει γιατί με την πάροδο των χρόνων οι σωλήνες διαβρώνονται με τα άλατα που ρέουν.
Ένας εξίσου σημαντικός λόγος που δημιουργείται υγρασία το ταβάνι είναι και οι χαλασμένες ή σπασμένες υδρορροές. Οι υδρορροές εξ’ αιτίας της συχνής επαφής τους με νερό πάσχουν από υγρασία η οποία με τη φθορά που προκαλεί, κάνει το νερό να τρέχει και να εμφανίζεται και εντός αλλά και εκτός της κατασκευής. Επιπροσθέτως, η υγρασία στο ταβάνι μπορεί να προκληθεί από συγκεντρωμένους υδρατμούς στον χώρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που μαγειρεύουμε ή κάνουμε μπάνιο και δεν υπάρχει στο χώρο μία δίοδος ή επαρκής αερισμός, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για τους παραγόμενους υδρατμούς.