Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε υγρασίες εσωτερικά ή εξωτερικά του σπιτιού είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα εξ’ αρχής έτσι ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.
Η υγρασία στους πλαϊνούς κατακόρυφους τοίχους προκαλείται από την ικανότητα των αλάτων που υπάρχουν στα δομικά υλικά να απορροφούν, μέσω των τριχοειδών αγγείων, τα μόρια του νερού από τον εξωτερικό αέρα στο εσωτερικό τους και να εμφανίζεται στον τοίχο. Ακόμα ένα φαινόμενο εμφάνισης υγρασίας στους τοίχους είναι η πλαγίως διεισδύουσα υγρασία, όπου λόγω βροχοπτώσεων με αέρα, που η βροχή δεν έχει κάθετη κατεύθυνση, οι σταγόνες επικάθονται στους πλαϊνούς τοίχους και απορροφιούνται.
Το πρόβλημα εμφανίζεται, κυρίως αλλά όχι μόνο, σε ισόγεια διαμερίσματα εκεί όπου το φυσικό έδαφος βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δάπεδο της κατοικίας.
Οι οικοδομές και τα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί σε παλαιότερα χρόνια είναι πιθανό να βιώνουν καταστάσεις υγρασίας γιατί δεν έχει τοποθετηθεί καμία μόνωση στο δάπεδο κατά τη διαδικασία ανέγερσης του κτηρίου στην φάση της κατασκευής του σκελετού μπετόν. Αυτά τα κτήρια/οικοδομές δέχονται τις υγρασίες που έχει το φυσικό έδαφος οι οποίες εμφανίζονται στους τοίχους εξ’ αιτίας της απορροφητικής τους ιδιότητας.
Αίτια υγρασίας στον τοίχο
Πολλές φορές μπορεί να έχει τύχει να απλώνουμε τα ρούχα μας στο εσωτερικό του σπιτιού προκειμένου να στεγνώσουν, ειδικά αν ο, κυρίως κρύος, καιρός δεν το επιτρέπει να τα απλώσουμε έξω.
Σε ορισμένες περιπτώσεις το πρόβλημα ξεκινάει από το φαινόμενο της υγροποίησης, δηλαδή τη μαζική συμπύκνωση υδρατμών που δεν μπορεί να συγκρατήσει ο αέρας και οι υδρατμοί γίνονται νερό. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν διαφορετικές θερμοκρασίες εσωτερικά της κατοικίας και στο εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η υγρασία που βρίσκεται μέσα στο διαμέρισμα να υγροποιείται και οι υδρατμοί να κάθονται στον τοίχο. Ακόμα και όταν υπάρχει συγκέντρωση υδρατμών σε κρύες εσωτερικές επιφάνειες περιμετρικά των τοίχων και ειδικά σε γωνίες εκεί όπου μπορεί να μην υπάρχει μόνωση λόγω της ύπαρξης θερμογεφυρών (κομμάτια μπετόν που δεν έχουν μόνωση με επακόλουθο την υγροποίηση υδρατμών και το μαύρισμα του σημείου).
Άλλη μία καθημερινή συνήθεια που μπορεί να ευθύνεται για την υγρασία στον τοίχο είναι το μαγείρεμα. Η συσσώρευση υδρατμών στα πλακάκια και τα τζάμια κατά την διάρκεια της μαγειρικής χωρίς την λειτουργία απορροφητήρα ή ανοιχτό το παράθυρο της κουζίνας μπορεί να δημιουργήσει υγρασία στον τοίχο. Υγρασία στον τοίχο μπορεί να συναντήσουμε στην περίπτωση που ανεβαίνει σιγά-σιγά από το έδαφος εξ’ αιτίας ζημιάς του περιμετρικού στεγανωτικού φράγματος των θεμελίων του κτηρίου το οποίο σε παλαιότερες κατασκευές δεν το υπάρχει καθόλου.