Αντιμετώπιση Υγρασίας

Πώς θα απαλλαχθούμε από την ανεπιθύμητη και αρκετά επίμονη υγρασία στο σπίτι μας; Όποιο κι αν είναι το μέτρο αντιμετώπισης της υγρασίας στο σπίτι, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πηγή προέλευσης της. Άρα η πιο ορθή λύση είναι να εντοπίσουμε την απαρχή της δημιουργίας της.

Αντιμετώπιση Υγρασίας στο Ταβάνι

Εάν το πρόβλημα είναι στεγανωτικό, πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να εντείνουμε το πρόβλημα μόνοι μας. Για παράδειγμα, εάν έχουμε ταράτσα από πάνω μας, θα πρέπει να ανεβούμε στον χώρο και να φροντίσουμε να ρίξουμε μία μεγάλη ποσότητα νερού στο αντίστοιχο σημείο του ταβανιού που έχει παρουσιαστεί η υγρασία.

Εάν, ύστερα από αρκετές ώρες δούμε να εντείνεται η υγρασία στο ταβάνι, τότε είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει πρόβλημα με την υγρομόνωση. Σε περίπτωση που δεν αυξηθεί η υγρασία τότε ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε για πρόβλημα συμπύκνωσης υδρατμών το οποίο μπορούμε να λύσουμε με τη θερμομόνωση της ταράτσας για την αποφυγή εισχώρησης της υγρασίας στο σπίτι.

Αντιμετώπιση Υγρασίας στον Τοίχο

Όπως αναφέραμε για το ταβάνι, έτσι και στους τοίχους του σπιτιού μπορεί να εμφανιστεί υγρασία. Η αντιμετώπιση της υγρασίας στον τοίχο προβλέπεται με την εξωτερική θερμομόνωση. Με την εξωτερική θερμομόνωση, προσφέρουμε στους τοίχους, και ιδιαίτερα στα δομικά υλικά, την απαραίτητη εξισορρόπηση θερμοκρασίας ανάμεσα στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. Και για τους χειμερινούς αλλά κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμομόνωση αποτελεί ίσως την καταλληλότερη λύση για την σταθεροποίηση της θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος και την αποφυγή δημιουργίας υδρατμών.

Μερικές διαφορετικές λύσεις που μπορεί να συναντήσετε αλλά δεν πρέπει να εμπιστευθείτε είναι το απλό βάψιμο των τοίχων ή το βάψιμο με διάφορα θερμομονωτικά χρώματα, διότι είναι προσωρινές λύσεις καμουφλαρίσματος του προβλήματος το οποίο θα επανέλθει μέχρι να το λύσουμε οριστικά.

Αντιμετώπιση Αναδυόμενης Υγρασίας

Είναι μερικές οι φορές που μπορεί η υγρασία να έχει προκληθεί από το φαινόμενο της ανιούσας ή αναδυόμενης υγρασίας. Δημιουργείται εξ αιτίας της ελλιπούς οριζόντιας μόνωσης και βρίσκεται είτε στα θεμέλια του κτηρίου είτε στα μπάζα και λόγω της απορροφητικότητας των οικοδομικών υλικών μεταφέρεται προς τα πάνω με την μορφή ατμού και κάνει την εμφάνιση της στα χαμηλά σημεία του τοίχου ως υγρασία ή ακόμα και ως μούχλα.

Για την επίλυση της αναδυόμενης υγρασίας πρέπει να βρούμε μία μόνιμη λύση γιατί είναι αρκετά πιο δύσκολη η αντιμετώπιση της. Και αν έχουμε παλαιότερες κατασκευές στις οποίες δεν έχει τοποθετηθεί αυγουλιέρα και τσιμεντοειδές στεγανωτικό στα θεμέλια είναι ακόμα πιο κρίσιμη η κατάσταση.

Επίσης επειδή το φαινόμενο της αναδυόμενης ή ανιούσας υγρασίας είναι ουσιαστικά ηλεκτρικό φαινόμενο, η χρήση ιόντων ή μηχανημάτων που αντιστρέφουν το ηλεκτρικό πεδίο των τοίχων, βοηθούν ώστε η ανερχόμενη υγρασία να κατακρημνίζεται κυριολεκτικά κάτω από τα δομικά υλικά.

Αντιμετώπιση Υγρασίας - Μούχλας

Η μούχλα είναι ένας αρκετά ανθεκτικός και νηματοειδής μύκητας. Τα πρόσφορα περιβάλλοντα για την εξάπλωση της μούχλας είναι το οξυγόνο, το σκοτάδι, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο στάσιμος αέρας. Η μούχλα μπορεί να παρατηρηθεί είτε στο ταβάνι είτε στους πλαϊνούς τοίχους. Ακόμα, ένα συχνό λάθος που επιχειρούν αρκετοί για την καταπολέμηση της είναι η χρήση χλωρίνης. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος καθώς είναι αναποτελεσματική και μπορεί να είναι καταστροφική για τον τοίχο σας.

Για την αντιμετώπιση της μούχλας έχουμε δύο ενδεχόμενα, την προσωρινή εξάλειψη της και την ολική απομάκρυνση της με την εξάλειψη του προβλήματος που την προκαλεί.

Για την πρόσκαιρη εξάλειψη της από το ταβάνι, σε ένα διάλυμα με νερό και χλωρίνη (ποτέ σκέτη χλωρίνη), μπορούμε να απομακρύνουμε προσωρινά την μούχλα. Επίσης, σε περίπτωση που ο χώρος αερίζεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, μπορεί να έχουμε καθυστέρηση της επανεμφάνισης της.

Η οριστική λύση για την πλήρη εξάλειψη της μούχλας στο ταβάνι, είναι να προβούμε σε θερμομόνωση της ταράτσας. Με αυτό τον τρόπο, η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά κυρίως στα δομικά υλικά, δεν θα είναι ευαίσθητη και ευάλωτη προς την δημιουργία υδρατμών και έπειτα την εμφάνιση μούχλας.

Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μούχλα σε πλαϊνό τοίχο, είναι σίγουρο ότι οφείλεται στο φαινόμενο συμπύκνωσης υδρατμών και την μεταβολή τους σε σταγόνες νερού λόγω διαφοράς θερμοκρασίας και την ύστερη μετατροπή τους σε μούχλα. Η οριστική λύση για την εξαφάνιση της μούχλας στους τοίχους και εδώ, είναι η εξωτερική θερμομόνωση των πλαϊνών τοίχων που έχουν επηρεαστεί.

Shape

Διαβάστε περισσότερα

για την Υγρασία

γνωρίστε τα πάντα για το που μπορεί να εμφανιστεί και ποιά τα αίτια εμφάνισης της υγρασίας.