Είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου η υγρασία μπορεί να συναντηθεί χαμηλά στους τοίχους της κατοικίας. Η εμφάνιση της αναδυόμενης υγρασίας παρατηρείται σε ισόγεια διαμερίσματα ή μονοκατοικίες που έχουν άμεση επαφή με το φυσικό έδαφος. Πρόκειται για την ανερχόμενη ή ανιούσα υγρασία, δηλαδή το φαινόμενο όπου η υγρασία εμφανίζεται σε χαμηλό σημείο του τοίχου της κατοικίας. Η ελλιπής ή προβληματική οριζόντια μόνωση έχει ως αποτέλεσμα τα οικοδομικά υλικά, λόγω του τριχοειδούς συστήματος που διαθέτουν, να απορροφούν με ανοδική πορεία την υγρασία που υπάρχει στο έδαφος.
Η δημιουργία της αναδυόμενης υγρασίας βρίσκεται σε σημείο του τοίχου που δεν είναι εμφανές, δηλαδή είτε στα θεμέλια του κτηρίου είτε στα μπάζα και μέσω των τριχοειδών αγγείων των οικοδομικών υλικών μετασχηματίζεται σε ατμό και απορροφάται προς τα πάνω κάνοντας την πρώτη της εμφάνιση της στα χαμηλά σημεία του τοίχου. Το νερό, που εναποτίθεται μέσα στους τοίχους, περιέχει άλατα τα οποία μεταφέρονται στην επιφάνεια του τοίχου όπου και αποκτούν στερεά υπόσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μίας ισχυρής κρούστας η οποία δεν επιτρέπει την διαφυγή του ατμού και στη συνέχεια έχουμε την διαστολή της τοιχοποιίας, δηλαδή του φούσκωμα του σοβά.
Αίτια αναδυόμενης υγρασίας
Οι παράγοντες που συμβάλουν στην δημιουργία της ανιούσας υγρασίας είναι πολλοί.
Οι βροχοπτώσεις και τα υπόγεια νερά βρίσκονται συνήθως στη πρώτη θέση υπευθυνότητας για αυτόν τον τύπο υγρασίας. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν βλάβες στις σωληνώσεις των διαμερισμάτων ή αστοχίες στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της κατοικίας.
Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που λόγω της ελλιπούς ή ελαττωματικής οριζόντιας μόνωσης, τα οικοδομικά υλικά απορροφούν την υγρασία μέσω του τριχοειδούς συστήματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η υγρασία να ανεβαίνει από το έδαφος προς τα πάνω και να εμφανίζεται στα χαμηλά επίπεδα του τοίχου.
Μία ακόμα αιτία είναι όταν προέρχεται από το φυσικό έδαφος. Όταν, δηλαδή, υπάρχει πλάκα στο εσωτερικά της κατοικίας, πλάκα υπογείου ή ισογείου, που έρχεται σε επαφή με το φυσικό έδαφος.
Η αναδυόμενη υγρασία επηρεάζεται από τους παρακάτω βασικούς παράγοντες:
- Η ποσότητα του νερού που είναι διαθέσιμη σε κάθε στιγμή
- Η θερμοκρασία του αέρα
- Η θερμοκρασία του τοίχου
- Η τάση της υγρασίας του τοίχου
- Η ποσότητα των αλάτων στο έδαφος
- Η ποσότητα των αλάτων διαλυμένα στον τοίχο
- Η ταχύτητα του αέρα που βρίσκεται μπροστά από τον τοίχο.
- Η ποσότητα των αλάτων που κρυσταλλοποιήθηκαν στον τοίχο και φράζουν τους πόρους.
- Η φύση του υλικού του τοίχου ως αναφορά το πορώδες του και η απορροφητικότητά του
- Η φύση του υλικού του εδάφους ως αναφορά το πορώδες του και η απορροφητικότητά του
- Η ομοιογένεια του υλικού του τοίχου